Avocatul Poporului a fost revocat din functie

Avocatul_poporului

Hotarare pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului

Publicata in Monitorul Oficial 445 din 4 iulie 2012
Avocatul_poporului

Potrivit prevederilor art. 58 alin. (1) si art. 59 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, institutia Avocatul Poporului are rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice. Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor.

Legea organica a institutiei Avocatul Poporului, respectiv Legea nr. 35/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a statuat ca aceasta institutie este o autoritate publica autonoma si independenta fata orice alta autoritate publica.

Este evident ca aceste prevederi care definesc institutia plaseaza mandatul ei constitutional si intreaga activitate sub spectrul obiectivitatii, impartialitatii si in afara oricarei ingerinte si a oricarei implicari politice, mai ales partizane.

De altfel, juramantul prevazut de art. 8 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 pe care trebuie sa il depuna Avocatul Poporului la investirea sa in functie cuprinde, printre alte indatoriri, pe aceea de a-si indeplini cu buna-credinta si impartialitate atributiile.

In aceiasi parametri trebuie privita si competenta institutiei Avocatul Poporului de a ridica in fata Curtii Constitutionale exceptia de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele. Aceasta atributie importanta i-a fost conferita pentru a-si indeplini menirea sa fundamentala: apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, si nu pentru a transforma Avocatul Poporului intr-o putere care sa poate fi utilizata ca arma politica.
Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit in aceasta functie prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 16/2011, a demonstrat prin actiunile sale ca utilizeaza prerogativele sale constitutionale si legale in scopuri politice, mai ales pentru a servi interesele acelei forte politice care l-a promovat in aceasta functie, respectiv Partidul Democrat Liberal, atacand la Curtea Constitutionala acte normative adoptate de actualul Guvern investit dupa demiterea printr-o motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu.

Astfel, a fost atacat din oficiu la Curtea Constitutionala art. V alin. (1) teza I din Ordonanta de urgenta nr. 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice. Aceasta reglementare avea un caracter financiar-bugetar, tinand de domeniul finantelor publice, si nu avea o legatura cu drepturile si libertatile cetatenesti. Demersul Avocatului Poporului a avut scopul contracararii unei masuri de redresare a bugetului de stat luate de Guvernul Ponta, pentru a mentine efectele unei masuri politice discriminatorii si partizane luate de Guvernul Ungureanu.

De asemenea, printr-o alta exceptie de neconstitutionalitate, ridicata din oficiu, domnul Gheorghe Iancu a atacat la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2012 prin care s-au luat unele masuri cu privire la organizarea Institutului Cultural Roman, masuri care nu afectau in vreun fel drepturile si libertatile cetatenesti.

Pe de alta parte, Avocatul Poporului s-a pronuntat in mai multe randuri asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat in cadrul competentelor constitutionale, iar uneori s-a adresat autoritatilor publice solicitandu-le masuri cu privire la modul de solutionare a unor chestiuni administrative concrete.
Mentionam in acest sens sesizarile adresate din oficiu Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala cu privire la aplicarea taxei clawback.

Avand in vedere cele de mai sus, din care rezulta ca domnul Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a incalcat repetat Constitutia si Legea nr. 35/1997, se impune masura revocarii sale din functie in temeiul prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997.

In temeiul prevederilor art. 9 alin. (1) si alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, pentru aceste motive, in conformitate cu prevederile art. 67 din Constitutie,

Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1. –
Domnul Gheorghe Iancu se revoca din functia de Avocat al Poporului.

Art. 2. –
Pana la numirea unui nou Avocat al Poporului, domnul Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului, va indeplini atributiile functiei de Avocat al Poporului.

Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 3 iulie 2012, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
EUGEN NICOLICEA     

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU

Bucuresti, 3 iulie 2012.
Nr. 32.

Sursa: monitoruloficial.ro
Foto: serviciulsecret.blogspot.ro