Stiri
Stiri

Stiri (136)

Scris de Administrator 29 Noiembrie 2011 Published in Stiri

NASA a lansat un nou robot spre Marte

Cel mai complex vehicul spaţial, robotul Curiosity, ar urma să ajungă la solul planetei Marte, potrivit specialiştilor de la NASA, în luna august a anului 2012.Agenţia spaţială americană NASA a lansat cea mai mare misiuni a sa, spre Marte, pentru a determina dacă viaţa a fost vreodată posibilă pe această planetă a sistemului nostru solar, informează BBC: O rachetă fără echipaj uman de tip Atlas V, care poartă un robot de dimensiunea unui mic vehicul de teren, a decolat cu succes sâmbătă. Laboratorul mobil pe şase roţi numit "Curiosity" este prevăzut cu un braţ lung care va preleva probe. Curiosity este este dotat cu 10 instrumente care vor studia suprafaţa planetei Marte într-un mod nemaiântâlnit până acum. Robotul Curiosity  este cel mai mare vehicul construit din cele care au fost trimise către Marte, fiind de dimensiunea unei mici maşini de teren (SUV).
Scris de Administrator 25 Noiembrie 2011 Published in Stiri

Comunicat UNBR-Examenul de primire in profesia de avocat

Comisia Nationala de ExamenPROCES VERBAL privind afisarea, in urma solutionarii contestatiilor, a rezultatelor finale la proba teoretica si cu caracter aplicativ a examenului de admitere in profesie ca avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice, care a avut loc in perioada 17-19 octombrie 2011 In conformitate cu prevederile art. 9. din "REGULAMENTUL–CADRU privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – INPPA (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice", adoptat prin Hotararea nr. 04/2011 din 08 iulie 2011 a Consiliului U.N.B.R.,
Scris de Administrator 18 Noiembrie 2011 Published in Stiri

Decizie ICCJ - Cum poti solicita RETROACTIV indemnizatia pentru cresterea copilului din sarcini multiple?

Parintii copiilor proveniti din sarcini multiple, nascuti intre 1 ianuarie 2006 si 17 iunie 2009, pot sa solicite plata retroactiva a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis recent ca acordarea acestui drept se cuvine fiecarui copil din sarcina multipla, desi legislatia in vigoare din acea perioada prevedea acordarea sa doar "pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii". Acum poti afla ce ai de facut pentru a primi acesti bani.“Ni se pare foarte interesanta decizia ICCJ, cu atat mai mult cu cat in trecut au existat luari de pozitie opuse ale Curtii Constitutionale in legatura cu acest subiect, precum Decizia CCR nr. 937/2006, reconfirmata printr-o decizie recenta a aceleiasi Curti (Decizia 1.119/2011) si care sustinea ca <<apare ca fireasca acordarea unei singure indemnizatii lunare, indiferent de numarul de copii rezultati in urma unei nasteri, intrucat aceasta este aferenta concediului pentru cresterea copilului, de care persoana indreptatita beneficiaza in conditiile prezentei ordonante de urgenta>>”, a precizat pentru AvocatNet.ro, Luminita Gheorghe, avocat asociat in cadrul departamentului de dreptul muncii de la Wolf Theiss.Potrivit acesteia, prin decizia recenta a Curtii Supreme, drepturile prevazute de OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului se pot acorda retroactiv parintilor care au avut copii nascuti din sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, intre 1 ianuarie 2006 - 17 iunie 2009.Totusi, avocatul subliniaza ca “acesti parinti trebuie sa fi solicitat si sa fi obtinut, pentru perioada respectiva, indemnizatia de crestere a copilului”.
Scris de Administrator 26 Octombrie 2011 Published in Stiri

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie Basarabov asezate spre inchinare

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaşte se păstrează în Catedrala Patriarhală, este de sute de ani un ales popas duhovnicesc pentru credincioşi. Anul acesta însă, românii se pot închina cu evlavie la mai multe odoare sfinte, fiindcă acum a fost adus la Bucureşti Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Racla în care se află moaştele Sf. Ap. Andrei a fost aşezată spre închinare, într-un baldachin, pe co­lina Patriarhiei, acolo unde se găsesc şi sfintele moaşte ale Cuviosului Di­mitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus spre închinare la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde va ajunge vineri, 28 octombrie, la ora 12:00, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Acolo va rămâne până în după-amia­za zilei de 29 octombrie, când va fi dus la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Simeon Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 30 octombrie. Nu trebuie să uităm totodată că, la Bu­cureşti, în Catedrala Patriarhală, se află şi moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, Basarabov, cel care a intrat în mod special în inima bucureştenilor în anul 1774, când sfintele odoare au fost aduse în oraşul de pe Dâmboviţa. Cuviosul Părinte Dimitrie s-a născut la sud de Dunăre, la Basa­rabi, la începutul veacului al XIII-lea. Provenind dintr-o familie săracă, păstorea oile ţăranilor. Într-una din zile a călcat pe un cuib acoperit cu ierburi, strivind puişorii care se aflau în el.
Scris de Administrator 26 Octombrie 2011 Published in Stiri

Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie

La 26 octombrie, peste trei sute de mii de români îşi serbează onomastica, de ziua Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Sfântul Dimitrie este în tradiţia creştină unul dintre cei mai cunoscuţi martiri din primele secole creştine. El a murit în timpul ultimului impărat persecutor, Diocleţian, în anul 303. Sfântul Dimitrie era grec de neam şi fiul al guvernatorului Tesalonicului. Dimitrie a ajuns şi el guvernator şi din acea poziţie s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane. A fost arestat şi determinat să renunţe la creştinism, religie considerată periculoasă pentru unitatea imperiului. Dimitrie n-a cedat torturilor şi a fost omorât.
Scris de Administrator 26 Octombrie 2011 Published in Stiri

Moastele Sfantului Apostol Andrei la Bucuresti

Pelerinii care vor participa la Catedrala Patriarhală la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor închina şi la moaştele Sfântului Andrei aduse luni, 24 octombrie, din Grecia.Cea mai mare parte din moaştele Sfântului Andrei (capul) se găseşte la Patras, în Grecia, acolo unde Apostolul a suferit moarte martirică prin răstignirea pe o cruce în formă de X. Capul se păstrează într-o raclă ce are formă de chivot cu o mitră arhierească. Această raclă a fost adusă  luni, 24 octombrie, pentru prima dată la Bucureşti, dar pentru a doua oară în România. Ea s-a mai aflat la Iaşi şi Galaţi, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva din anul 1996. Capul Sfântului Andrei a fost dus astăzi la locul unde se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului şi a fost purtat în procesiune în jurul săpăturilor pentru fundaţia Catedralei.
Scris de Administrator 14 Octombrie 2011 Published in Stiri

Plata drepturilor salariale bugetare prelungita pana in 2016

Deputaţii au adoptat, miercuri 12.10.2011, un act normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea eşalonată a drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive. Deputaţii au adoptat, miercuri 12.10.2011, proiectul de lege care stabileşte prelungirea termenului de plată a unor sume de bani pe care unii bugetari le-au câştigat în instanţă. Astfel, bugetarii care au o decizie definitivă în instanţă până la 31 decembrie 2011 urmează să primească banii în mod eşalonat în următorii cinci ani. Potrivit proiectului de lege, în 2012 bugetarii vor primi 5% din valoarea titlului executoriu, în 2013 - 10%, în 2014 şi 2015 câte 25%, iar în anul 2016 vor primi ultima parte a banilor, în valoare de 35%.
Scris de Administrator 14 Octombrie 2011 Published in Stiri

Anvelopele de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie

Ordonanţa privind anvelopele de iarnă se aplică pe toate categoriile de drumuri publice în condiţiile în care acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Şoferii şi patronii firmelor de transport mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a schimba cauciucurile de vară cu altele de iarnă, mai scumpe dar şi mai potrivite pentru sezonul rece. Ordonanţa care reglementează acest domeniu şi care impune obligativitatea acestui tip de anvelope în perioada 1 noiembrie - 31 martie lasă şi destul loc pentru discuţii şi interpretări şi asta pentru că nu e prea clar, de exemplu, ce se întâmplă cu aşa-numitele cauciucuri all season. Directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman spune că în Europa, unanim acceptate sunt inscripţiile MS, M+S, NMS,  care înseamnă pentru noroi şi zăpadă (coduri anvelope). Dacă nu există aceste inscripţii M+S cauciucurile all season nu sunt acceptate, mai spune Florian Coman. Acesta spune că numărul de anvelope de iarnă obligatorii depinde de felul maşinii.
Scris de Administrator 14 Octombrie 2011 Published in Stiri

Crestinii o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

La Iaşi, sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva. Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat în Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul pelerinilor.Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva - după cum spun reprezentanţii autorităţilor din Iaşi.Pelerinii stau la coadă şi peste cinci-şase ore în frig pentru a vedea moaştele Cuvioasei.Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul persoanelor.Sfânta Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI-lea, la Epivata, astăzi Boiados, în Turcia.A trăit într-o mănăstire din Heracleea şi apoi în Ţara Sfântă, lângă Iordan. Înainte de a muri, a revenit în localitatea natală, unde a şi fost îngropată.Trupul ei neputrezit a fost descoperit printr-un miracol şi a fost purtat timp de secole prin mai multe ţări ortodoxe.
Scris de Administrator 05 Octombrie 2011 Published in Stiri

Lista actelor normative abrogate de Noul Cod Civil

Conform Art. 230 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Monitorul Oficial 409/2011), la data intrarii in vigoare a Codului civil se abroga:a) Codicele civil (sau Codul civil din 1864), publicat in Monitorul Oficial 271/1864, nr. 7/1865, nr. 8/1865, nr. 8/1865, nr. 11/1865, nr. 13/1865, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor art. 1169-1174 si 1176-1206, care se abroga la data intrarii in vigoare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila; b) Legea 313/1879 pentru anularea clauzei penale din oricare contracte si pentru adaosul unui alineat la art. 1.089 din Codul civil, publicata in Monitorul Oficial 40/1879; c) Codicele de comert din 1887, publicat in Monitorul Oficial 31/1887, cu exceptia dispozitiilor art. 46-55, 57, 58 si 907-935, aplicabile in continuare in raporturile dintre profesionisti, care se abroga la data intrarii in vigoare a Legii 134/2010, a cartii a II-a «Despre comertul maritim si despre navigatie», precum si a dispozitiilor art. 948, 953, art. 954 alin. (1) si art. 955, care se abroga la data intrarii in vigoare a Codului maritim; d) Decretul nr. 2.142/1930 pentru promulgarea Legii privind functionarea cartilor funduare centrale pentru caile ferate si canaluri 148/1930, publicat in Monitorul Oficial 127/1930;

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Vizitatori online

0 users and 35 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii