Administrator

Vineri, 06 Iulie 2012 06:47 Published in Informatii Utile

Proiectul Legii Sanatatii a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii

Ministerul Sănătăţii a postat în data de 3 iulie, pe pagina de web (www.ms.ro), în secţiunea “Reforma în Sănătate”, proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.

Conform proiectului de act normativ, principalele modificări din sistem vizează reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, precum şi creşterea controlului calităţii serviciilor şi creşterea rolului Ministerului Sănătăţii în monitorizarea şi controlul politicilor de sănătate.

salon_urgente
„Propunerea legislativă are în vedere, în primul rând, reducerea dezechilibrului financiar şi regândirea organizatorică şi funcţională a întregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care să crească baza de colectare a contribuţiilor de asigurări de sănătate, să asigure utilizarea eficientă a resurselor financiare, păstrând eforturile contribuabililor în actualele limite”, a declarat Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, aceasta este una dintre principalele schimbări care urmăreşte să răspundă cerinţelor populaţiei, adică desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional  de asigurări obligatorii de sănătate (independenţa FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).

Astfel, asiguraţii vor avea controlul utilizării fondurilor din sănătate şi vor putea încheia şi asigurări facultative. De asemenea,  niciun cetăţean nu va plăti mai mult la fondul de asigurări, contribuţia nu va creşte.

Schimbări în cadrul sistemului de asigurări:

Vineri, 06 Iulie 2012 06:32 Published in Informatii Utile

Avocatul Poporului a fost revocat din functie

Hotarare pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului

Publicata in Monitorul Oficial 445 din 4 iulie 2012
Avocatul_poporului

Potrivit prevederilor art. 58 alin. (1) si art. 59 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, institutia Avocatul Poporului are rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice. Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor.

Legea organica a institutiei Avocatul Poporului, respectiv Legea nr. 35/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a statuat ca aceasta institutie este o autoritate publica autonoma si independenta fata orice alta autoritate publica.

Este evident ca aceste prevederi care definesc institutia plaseaza mandatul ei constitutional si intreaga activitate sub spectrul obiectivitatii, impartialitatii si in afara oricarei ingerinte si a oricarei implicari politice, mai ales partizane.

De altfel, juramantul prevazut de art. 8 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 pe care trebuie sa il depuna Avocatul Poporului la investirea sa in functie cuprinde, printre alte indatoriri, pe aceea de a-si indeplini cu buna-credinta si impartialitate atributiile.

Vineri, 06 Iulie 2012 06:22 Published in Stiri

S-a modificat organizarea Curtii Constitutionale prin Ordonanta de Urgenta nr. 38/2012

Ordonanta de urgenta nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale

Publicata in Monitorul Oficial 445 din 4 iulie 2012

Avand in vedere dispozitiile art. 27 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 177/2010, pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala al Romaniei, in sensul ca la competenta Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului s-au adaugat si hotararile Camerei Deputatilor, ale Senatului, precum si ale plenului celor doua Camere reunite,

luand in considerare faptul ca hotararile Parlamentului nu sunt adoptate in exercitarea competentei legislative conferite de Constitutie, ci se vizeaza alte activitati, precum cele de numiri in functii sau cele care tin de activitatea curenta a Parlamentului,

Vineri, 06 Iulie 2012 06:13 Published in Stiri

ACTA A CAZUT. Parlamentul European a respins definitiv acordul

Parlamentul European (PE) a respins miercuri în mod definitiv tratatul ACTA, anulând astfel posibilitatea ca Uniunea Europeană (UE) să ratifice acest acord internaţional controversat care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de Internet, relatează AFP.

PE a respins textul cu 478 la 39 de voturi, în condiţiile în care 165 de eurodeputaţi s-au abţinut. El a dezavuat în acest fel Comisia Europeană (CE), care dorea semnarea acestui text în numele apărării intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei şi contrafacerii.

ACTA a fost semnat în ianuarie de 22 din cele 27 de Guverne din cadrul Uniunii Europene (UE), dar şi de către Statele Unite, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Elveţia, Mexic şi Maroc.

Joi, 28 Iunie 2012 21:34 Published in Stiri

Anunt privind concursul de admitere la INM 2012

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea, prin Institutul National al Magistraturii, la Bucuresti, in perioada 26 iunie - 2 octombrie 2012 a concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, in conditiile prevazute de art. 12 - 15 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, modificata si completata si ale Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.439/15 iunie 2006, modificata si completata, astfel:
- 26 august 2012 - proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal;
- 9 septembrie 2012 - test de verificare a rationamentului logic;
- 22-30 septembrie 2012 - interviu

Concursul se organizeaza pentru ocuparea unui numar de 200 locuri de auditori de justitie. Din cele 200 de locuri de auditori de justitie, 100 sunt alocate pentru ocuparea functiei de judecator si 100 pentru ocuparea functiei de procuror. La finalizarea primului an de studii auditorii de justitie vor opta, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau procuror, conform dispozitiilor art. 16 alin.3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Luni, 25 Iunie 2012 06:30 Published in Stiri

Informatii utile in cazul calatoriilor, vacantelor sau deplasarilor in Turcia

De data aceasta vom vorbi despre Turcia.

Condiţii de intrare şi regim de şedere. Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni.

Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni după expirarea timpului de şedere pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să tranziteze Turcia pentru a ajunge în ţara de domiciliu cu un titlu de călătorie eliberat de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României trebuie să facă, în prealabil, demersuri pentru obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul Turciei, la reprezentanţele acestui stat în străinătate.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetări ştiinţifice ori alte scopuri similare, sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, viză de intrare pe teritoriul Turciei.

Atenţie! Pentru obţinerea unui permis de muncă în Turcia este obligatorie obţinerea, în prealabil, de la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Turciei din România, a unei vize de muncă. Legislaţia locală nu permite acordarea unui permis de muncă cetăţenilor străini care au intrat în Turcia în scop turistic.

Transportatorii auto pot intra pe teritoriul Turciei după ce au obţinut, în prealabil, viza de intrare în acest sens, de la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Turciei în România.

Membrii echipajelor maritime, feroviare, aeriene şi membrii companiilor care efectuează călătorii frecvente în Turcia, vor fi scutiţi de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul acestei ţări pentru o perioadă de 90 de zile, în baza notificării lor prealabile şi a transmiterii informaţiilor aferente pe canale diplomatice.

Atenţie! Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Reglementări vamale

Miercuri, 13 Iunie 2012 19:45 Published in Stiri

Angajatii care si-au castigat drepturi salariale in instanta isi vor primi banii inapoi

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru suplimentarea bugetului cu 432.000 de lei, sumă necesară pentru plata unor drepturi salariale devenite executorii până la 31 decembrie 201, arată incont.ro.

“Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii care intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări din Legea nr. 230/2011“, se arată în proiectul aflat în dezbatere publică, citat de Mediafax.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se realizează după o procedură de executare potrivit căreia, în anul 2012, autorităţile şi instituţiile publice debitoare au obligaţia de a plăti cinci la sută din valoarea titlului executoriu, se arată în nota de fundamentare.

Miercuri, 13 Iunie 2012 19:30 Published in Stiri

Presedintele Romaniei a promulgat Legea Big Brother

Şeful statului a semnat, ieri, decretul pentru promulgarea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privindprelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vietii private în sectorul comunicaţiilor electronice, se arată într-un comunicat emis de Preşedinţie, informează finanţiştii.ro.

Actul normativ, cunoscut drept Legea Big Brother, prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Companiile de telefonie şi internet sunt obligate ca în termen de 48 de ore din momentul în care primesc o cerere de la organele de urmărire penală, prin care li se solicită transmiterea datelor stocate, să facă acest lucru. În cazul în care operaţiunea nu este posibilă în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

În textul legii este stipulat şi faptul că anchetatorii au obligaţia de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana respectivă este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Ce date sunt reţinute?

Luni, 11 Iunie 2012 19:42 Published in Stiri

Informatii utile in cazul calatoriilor, vacantelor sau deplasarilor in Suedia

Condiţii de intrare şi regim de şedere in Suedia.Cetăţenii români NU au nevoie de viză pentru a călători în Suedia.

Intrarea în Suedia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.).

Legislaţia naţională privind regimul de şedere în Suedia este aplicată strict, autorităţile de poliţie verificând constant respectarea condiţiilor legale. În intervalul de 3 luni în care este permisă şederea cetăţenilor români în Suedia fără formalităţi speciale, autorităţile pot verifica existenţa mijloacelor de trai. Dacă constată absenţa acestora, autorităţile suedeze pot decide îndepărtarea imediată a celor în cauză de pe teritoriul Suediei.

Pentru evitarea acestor situaţii, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreţinere pentru întreaga perioadă a deplasării. Pentru situaţii neprevăzute, este utilă şi asigurarea existenţei unei sume de bani în România, care să poată fi trimisă (de pildă, prin intermediul familiei), în absenţa altor resurse.

Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Suediei pentru o perioadă mai mare de 3 luni trebuie să anunţe Oficiul suedez pentru Imigrare (Migrationsverket). Ulterior, cetăţenii români trebuie să completeze un formular pentru solicitarea dreptului de şedere pe o perioadă mai mare de 3 luni. Solicitanţii cărora li se aprobă cererea primesc un document care atestă dreptul lor de şedere pe teritoriul Suediei.

Luni, 28 Mai 2012 07:03 Published in Stiri

Informatii utile in cazul calatoriilor, vacantelor sau deplasarilor in Egipt

Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!

Având în vedere ultimele evoluţii ale situaţiei de securitate din Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Cairo, Alexandria, Ismailia, Suez, El Arish, Badr, Helwan, Hurgada, Sharm El Sheikh, Dahab, Taba, mânăstirea Sfânta Caterina, precum şi călătoriile care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan. Sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai.

La data de 30 iunie 2012 în R.A Egipt, vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice, deoarece există riscul ca acestea să degenereze în demonstraţii violente.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zone cu case de schimb valutar şi bănci, în special în Cairo, Helwan și stațiunile din Peninsula Sinai. În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale diferitelor categorii profesionale, ale căror revendicări au caracter socio-economic. De asemenea, s-au înregistrat atacuri armate asupra caselor de schimb valutar, băncilor şi transporturilor de valori.

Eliberarea, de către autorităţile locale, în timpul manifestaţiilor recente a unor arestaţi şi condamnaţi, determină în continuare apariţia unor pericole suplimentare. În unele regiuni din ţară au avut loc confruntări armate între populaţia locală şi forţele de ordine.

Sunt incidente frecvente în zonele în care sunt dispuse sediile misiunilor diplomatice ale Irakului și Siriei, se înregistrează proteste violente la sediul misiunii diplomatice a Libiei și pot să apară demonstrații ad-hoc la sediile misiunilor diplomatice ale S.U.A și Israel.

MAE recomandă cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Egipt, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Aprilie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Vizitatori online

0 users and 20 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii