Administrator

Vineri, 29 Martie 2013 09:46 Published in Stiri

Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2013 - 2014

In data de 26 martie 2013 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 162, Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2013-2014

Conditii de inscriere:

Parintii au obligatia de a inscrie in invatamantul primar la clasa pregatitoare, copiii care la data de 31 august 2013 implinesc varsta de 6 ani. Pentru copiii care implinesc 7 ani pana la aceasta data, daca nu au fost inscrisi in anul scolar 2012-2013, inscrierea se poate face printr-o cerere scrisa.
Copiii care implinesc 6 ani in intervalul 1 septembrie – 31 decembrie pot fi inscrisi in clasa pregatitoare numai in urma unei evaluari efectuata de specialisti ai Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, care atesta ca dezvoltarea lor psihosomatica permite acest lucru.
In invatamantul special, copiii cu cerinte educationale speciale, pot si inscrisi la implinirea varstei de 8 ani pana la 31 august 2013, inclusive. Pot fi inscrisi si de la varsta de 6 ani, la solicitarea scrisa a parintilor.
Unitatea de invatamant :

Inscrierea copiilor se face in mod automat la scoala de circumscriptie sau, la cerere, in unitati de invatamant din alte circumscriptii, pe locurile libere ramase. In cazul in care cererile depasesc numarul de locuri libere, ocuparea acestora se va face in urma unor criterii de departajare care vor lua in considerare :
“a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
 b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o/un casă de copii/centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
 c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
 d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă“

Procedura de inscriere :
Inscrierile se fac in baza cererilor depuse online pe www.edu.ro sau direct la secretariatul unitatii de invatamant solicitata de parinte. In cazul cererilor depuse online, validarea se face la unitatea de invatamant.

Joi, 28 Martie 2013 10:30 Published in Stiri

CEDO: Romania are de platit

CEDO condamna Romania la plata a 350.000 de euro pentru 72 de victime ale represiunii din 1989 de la Timisoara

Curtea Europeana a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marti statul roman la acordarea de despagubiri in suma totala de 349.500 de euro unui numar de 72 de cetateni romani, victime sau rude ale unor victime ale represiunii comuniste impotriva manifestatiilor incepute la Timisoara in decembrie 1989, informeaza un comunicat publicat pe site-ul CEDO.

Petentii - cetateni romani nascuti intre 1919 si 1988 - au fost recunoscuti toti de ancheta oficiala deschisa dupa caderea regimului comunist drept victime ale represiunii sau urmasi ai acestora.

Miercuri, 20 Martie 2013 14:14 Published in Stiri

Normele de aplicare a timbrului de mediu – aprobate

In cadrul sedintei Guvernului din 13.03.2013, au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3 cu exceptia autovehiculelor apartinand Corpului Diplomatic, persoanelor cu handicap, Salvarii, Pompierilor,  Fortelor Armate, Politiei, Jandarmeriei, fortelor de securitate ale statului si plateste o singura data dupa cum urmeaza:
“a) cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;
b) la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a timbrului, in conformitate cu prevederile art. 7;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.“

Calculul acestuia revine organelor fiscale (teritoriale – in cazul persoaneler fizice; unde sunt inregistrate ca platitor de impozite si taxe – in cazul persoanelor juridice, a PFA-urilor, respectiv a celor care exercita profesii liberale) si se realizeaza pe baza urmatoarelor documente prezentate in copie si original:

Miercuri, 20 Martie 2013 13:00 Published in Stiri

Expunerea la zgomot – Cerinte SSM

Prevederile Hotararii 493 din 12 aprilie 2006, aplicabile tuturor activitatilor in care exista riscul expunerii la zgomot, stabileste pentru angajatori, cerintele minime pentru protectia angajatilor care sunt expusi sau pot fi expusi la riscuri generate de expunerea la diferite niveluri de zgomot, prin natura muncii desfasurate.

Astfel, angajatorul trebuie sa masoare nivelurile de zgomot la care sunt expusi lucratorii printr-un proces de evaluare care va fi efectuata de catre serviciile de protectie si prevenire competente.
Conform articolului 15, angajatorul trebuie sa acorde o atentie deosebita la evaluarea riscurilor, urmatoarelor elemente:

Marţi, 19 Martie 2013 12:05 Published in Stiri

APIA incepe platile catre beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă aferente anului agricol 2012 – 2013, în cuantum de peste 2,479 miliarde de lei, potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ieri, 18 martie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 143/2013 Ordinul MADR nr. 89/2013 care stabileşte Normele metodologice de aplicare a Hotărârii 82/2013 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi măsurilor de piaţă în agricultură.

Astfel, sunt stabilite conturile, sumele ce urmează a fi transferate şi procedura de lucru între instituţii, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe plăţile către beneficiari. Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt în număr de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Luni, 18 Martie 2013 10:08 Published in Stiri

Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara amanata

La data de 15 martie 2013, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), trebuiau sa-si inceteze functionarea, atributiile si prerogativele acestora urmand a fi preluate de nou-infiintata Autoritate de Supraveghere Financiara. Prin Ordonanta de urgenta nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri  financiar-fiscale si prorogarea unor termene, la art. VIII se stipuleaza faptul ca termenele prevazute la art. 22  alin. (1) și art. 24 alin. (1) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Autoritătii de Supraveghere Financiară, se prorogă până la data de 30 aprilie 2013. Motivul este lipsa unui acord cu privire la desemnarea membrilor acestei institutii.

Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a nascut la propunerea Ministerului Finantelor Publice in decembrie si are ca scop eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala in zona pietei de capital si cea a asigurarilor prin asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor, promovarea stabilitatii activitatii de asigurare, apararea drepturilor asiguratilor, o functionare eficienta a sistemului de pensii private..

Sediul central al ASF este in str. Foisorului, sector 3, Bucuresti.

Luni, 18 Martie 2013 09:49 Published in Stiri

Subventii si facilitati acordate angajatorilor

Dincolo de reglementari si obligatii, Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca cu modificarile si completarile ulterioare, vine in intampinarea angajatorilor cu o serie de facilitati si subventii acordate in cazul angajarii unor persoane din anumite categorii sociale si care au calitatea de somer inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

Somer inregistrat este, conform Legii 76/2002, persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc ede munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi al stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare daca s-ar gasi un loc de munca;
e) este inregistrata la agentia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.

Sâmbătă, 09 Martie 2013 16:28 Published in Stiri

Procedura in fata primei instante - conform Noulu Cod de Procedura Civila

Un prim aspect pus in discutie referitor la procedura in fata primei instante a vizat cerinta referitoare la indeplinirea procedurilor prealabile prevazute de lege – chestiune consacrata insa odata cu modificarile aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

Articolul 188 alin. (1) NCPC indice 2 prevede ca „sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta”.

Nu se prevede insa in mod expres calificarea mijlocului procesual in cazul sesizarii instantei fara indeplinirea procedurii prealabile. Referitor la acest ultim aspect, s-a apreciat ca suntem in prezenta unei conditii speciale de exercitare a actiunii civile, in cazurile expres preazute de lege, astfel incat, neindeplinirea procedurii prealabile, invocata in termen (sub sanctiunea decaderii, prin intampinare sau, in acele cazuri in care intampinarea nu este obligatorie, la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, desi situatii de tipul celei din urma pot fi rar imaginate in practica) urmeaza a imbraca forma exceptiei de inadmisibilitate a sesizarii instantei, si nu de prematuritate a cererii, aceasta din urma gasindu-si aplicarea doar in situatia in care dreptul subiectiv civil pretins prin cererea de chemare in judecata nu este actual.

Sâmbătă, 09 Martie 2013 15:51 Published in Stiri

Vesti proaste pentru soferi cu privire la inmatricularea autovehiculelor in alta tara (Bulgaria)

Daca pana acum puteai scapa de “timbrul de mediu” si de “taxa de poluare” inmatriculand masina in alt stat, prin proiectul de Ordonanta de urgenta supus dezbaterii publice la sectiunea “Transparenta decizionala” pe site-ul MAI,  acest lucru devine imposibil. Prin acest proiect, autoritatile spera sa rezolve astfel, problema vehiculelor detinute de cetatenii romani care sunt inmatriculate in alte state, majoritatea in Bulgaria.

Potrivit proiectului “Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice” la art. 82 alin.4, detinatorii de autovehicule si remorci care au domiciliul ori resedinta in Romania, au la dispozitie 30 zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, sa le inmatriculeze in Romania.

La art. 35, apare un nou alineat – (2¹) care obliga persoanele ce conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, sa prezinte politistului rutier, la cererea acestuia, un document care dovedeste titlul cu care este detinut vehiculul, alaturi de o traducere a documentului legalizata in limba romana.

Doua noi alineate aparute la art. 82, clarifica  modul de verificare (alin. 4¹):

„la oprirea in trafic a vehiculelor prevazute la alin. (4) politistul rutier verifica existenta documentelor prevazute la art. 35 alin. (2) si (2¹)” si cui nu se aplica dispozitiile (alin. 4²):

Sâmbătă, 09 Martie 2013 15:22 Published in Stiri

Buletine (Carti de Identitate) noi de la 1 iulie 2013

Reprezentantii MAI anunta ca de la 1 iulie vom avea, la alegere, doua modele de buletine dupa modelul european.

Astfel vom putea opta intre un buletin asemanator permisului auto care va contine pe langa datele deja existente pe actualele carti de identitate, semnatura olografa a persoanei si modelul electronic de tip smart card care va contine date in format electronic, un cip cu date biometrice ale cetateanului (imaginea faciala si amprentele a doua degete), si certificate digitale.

Noile carti electronice de identitate si de rezidenta se vor elibera la cerere dupa modelul ales de persoana. In cazul cartii de identitate de tip smart card, amprentele digitale se vor colecta numai cu acordul expres al titularului, respectiv parintilor in cazul minorilor.

“Forma şi conţinutul de date al documentelor de identitate ce urmează a fi puse în circulaţie începând cu data de 01.07.2013, respectiv:

a) pentru cetăţenii români - cartea de identitate, cartea electronică de identitate (C.E.I) şi dovada de reşedinţă;

b) pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi membrilor lor de familie, care au reşedinţa pe teritoriul României - cartea de rezidenţă şi cartea electronică de rezidenţă (CER), precum şi carte de rezidenţă permanentă şi carte de rezidenţă electronică permanentă;

2^1) în ceea ce priveşte forma acestor documente, sunt implementate standardele ICAO în materia actelor de identitate, respectiv ID-1;

2^2) referitor la conţinutul de date al actelor de identitate:

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Aprilie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Vizitatori online

0 users and 19 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii