Administrator

Sâmbătă, 15 Octombrie 2011 11:11 Published in Informatii Utile

Sisteme de alarma la cutremur in Romania

Cutremurele tot mai dese din România au adus cu ele şi măsuri de precauţie speciale. Un sistem  de alertare în cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, va fi instalat în mai multe judeţe din sudul ţării. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizică a Pământului.

Proiectul costă 6 milioane de dolari şi este realizat în parteneriat cu bulgarii.

Dispozitivul de avertizare funcţionează deja în 150 de puncte din România. În curând va fi operaţional în alte şapte oraşe din sudul ţării, dar şi în opt districte din Bulgaria.

Autorităţile vor primi de la sistem alarmarea cu 20-40 de secunde înainte de a ajunge unda periculoasă în zona unde se află, potrivit Antena3. Este un sistem conceput special pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă declanşarea alertei, el blochează anumite instalaţii periculoase care ar putea afecta populaţia.

Vineri, 14 Octombrie 2011 15:51 Published in Interviuri

Sanctiuni pentru lipsa anvelopelor de iarna se dau in orice sezon

Directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman, spune că şoferii trebuie să aibă anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă indiferent de perioada calendaristică.

Ordonanţa de urgenţă privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă intră în vigoare la 1 noiembrie însă nu are o perioadă de valabilitate stabilită, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman.

"Legea anvelopelor de iarnă se aplică începând cu 1 noiembrie anul curent dar nu are o anumită perioadă de valabilitate.

"Practic, toţi conducătorii auto trebuie să monteze gume omologate dacă circulă pe drumuri acoperite cu zăpada sau polei indiferent de perioada calendaristică", a precizat directorul general al Autorităţii Rutiere Române.

O altă completare adusă proiectului iniţial este aplicarea legii pe toate categoriile de drumuri deci şi în oraşe.

Sancţiunile prevăzute pornesc de la 2500 de lei şi ajung la 4000 de lei (cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 48 de ore) iar inspectorii ARR şi agenţii de poliţie rutieră vor verifica respectarea legii.

Pentru autovehiculele comerciale (autocare, automarfare şi autocamioane) cauciucurile de iarnă se montează pe axa de tracţiune iar pentru maşinile mici sunt obligatorii pe toate roţile, a mai afirmat la Radio România Actualităţi directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman.

În cazul anvelopelor de tip all season, directorul ARR recomandă conducătorilor auto să solicite producătorului sau montatorului certificatul de conformitate cu inscripţiile specifice - steluţa de gheaţă sau pictograma M+ S (Mud+Snow - noroi şi zăpadă)

Şoferii care rămân înzăpeziţi sau deteriorează drumul pot plăti despăgubiri dacă asigurarea nu acoperă întregul cost al intervenţiei cu utilaje specializate.

Iniţiatorul legii, Ministerul transporturilor, a motivat această decizie prin practica europeană dar şi ca urmare a deselor accidente cauzate de şoferii care nu îşi echipează maşinile corespunzător.

Sursa: romania-actualitati.roVineri, 14 Octombrie 2011 15:35 Published in Stiri

Plata drepturilor salariale bugetare prelungita pana in 2016

Deputaţii au adoptat, miercuri 12.10.2011, un act normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea eşalonată a drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive.

Deputaţii au adoptat, miercuri 12.10.2011, proiectul de lege care stabileşte prelungirea termenului de plată a unor sume de bani pe care unii bugetari le-au câştigat în instanţă.

Astfel, bugetarii care au o decizie definitivă în instanţă până la 31 decembrie 2011 urmează să primească banii în mod eşalonat în următorii cinci ani.

Potrivit proiectului de lege, în 2012 bugetarii vor primi 5% din valoarea titlului executoriu, în 2013 - 10%, în 2014 şi 2015 câte 25%, iar în anul 2016 vor primi ultima parte a banilor, în valoare de 35%.

Vineri, 14 Octombrie 2011 14:56 Published in Stiri

Anvelopele de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie

Ordonanţa privind anvelopele de iarnă se aplică pe toate categoriile de drumuri publice în condiţiile în care acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Şoferii şi patronii firmelor de transport mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a schimba cauciucurile de vară cu altele de iarnă, mai scumpe dar şi mai potrivite pentru sezonul rece.

Ordonanţa care reglementează acest domeniu şi care impune obligativitatea acestui tip de anvelope în perioada 1 noiembrie - 31 martie lasă şi destul loc pentru discuţii şi interpretări şi asta pentru că nu e prea clar, de exemplu, ce se întâmplă cu aşa-numitele cauciucuri all season.

Directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman spune că în Europa, unanim acceptate sunt inscripţiile MS, M+S, NMS,  care înseamnă pentru noroi şi zăpadă (coduri anvelope).

Dacă nu există aceste inscripţii M+S cauciucurile all season nu sunt acceptate, mai spune Florian Coman.

Acesta spune că numărul de anvelope de iarnă obligatorii depinde de felul maşinii.

Vineri, 14 Octombrie 2011 14:34 Published in Stiri

Crestinii o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

La Iaşi, sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva. Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat în Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul pelerinilor.
Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva - după cum spun reprezentanţii autorităţilor din Iaşi.
Pelerinii stau la coadă şi peste cinci-şase ore în frig pentru a vedea moaştele Cuvioasei.
Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul persoanelor.Sfânta Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI-lea, la Epivata, astăzi Boiados, în Turcia.
A trăit într-o mănăstire din Heracleea şi apoi în Ţara Sfântă, lângă Iordan. Înainte de a muri, a revenit în localitatea natală, unde a şi fost îngropată.
Trupul ei neputrezit a fost descoperit printr-un miracol şi a fost purtat timp de secole prin mai multe ţări ortodoxe.

Miercuri, 05 Octombrie 2011 20:14 Published in Stiri

Lista actelor normative abrogate de Noul Cod Civil

Conform Art. 230 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Monitorul Oficial 409/2011), la data intrarii in vigoare a Codului civil se abroga:

a) Codicele civil (sau Codul civil din 1864), publicat in Monitorul Oficial 271/1864, nr. 7/1865, nr. 8/1865, nr. 8/1865, nr. 11/1865, nr. 13/1865, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor art. 1169-1174 si 1176-1206, care se abroga la data intrarii in vigoare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila;

b) Legea 313/1879 pentru anularea clauzei penale din oricare contracte si pentru adaosul unui alineat la art. 1.089 din Codul civil, publicata in Monitorul Oficial 40/1879;

c) Codicele de comert din 1887, publicat in Monitorul Oficial 31/1887, cu exceptia dispozitiilor art. 46-55, 57, 58 si 907-935, aplicabile in continuare in raporturile dintre profesionisti, care se abroga la data intrarii in vigoare a Legii 134/2010, a cartii a II-a «Despre comertul maritim si despre navigatie», precum si a dispozitiilor art. 948, 953, art. 954 alin. (1) si art. 955, care se abroga la data intrarii in vigoare a Codului maritim;

d) Decretul nr. 2.142/1930 pentru promulgarea Legii privind functionarea cartilor funduare centrale pentru caile ferate si canaluri 148/1930, publicat in Monitorul Oficial 127/1930;

Duminică, 02 Octombrie 2011 16:20 Published in Stiri

Noul Cod Civil impune respectarea vietii private

În noul Cod Civil sunt considerate atingeri ale vieţii private interceptarea fără drept a unei convorbiri private prin orice mijloace tehnice dar şi ţinerea vieţii private sub observaţie prin orice mijloace.

Noul Cod Civil a intrat în vigoare sâmbătă, 1 octombrie, urmând să îşi producă efectele imediat, însă procesele în instanţă pe baza noii reglementări vor începe probabil peste câteva luni.

Noul Cod Civil înlocuieşte vechiul cod din 1865, adoptat pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Interceptarea fără drept a unei convorbiri private prin orice mijloace tehnice sau utilizarea în cunoştinţă de cauză a unei asemenea interceptări, dar şi ţinerea vieţii private sub observaţie prin orice mijloace constituie atingeri ale vieţii private.

Articolul 70 din noul Cod Civil reglementează dreptul la libera exprimare şi stipulează că orice persoană are dreptul la liberă exprimare şi că exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă decât în limitele stabilite de legiuitor.

Duminică, 02 Octombrie 2011 15:44 Published in Stiri

Noul Cod Civil, "aplicat în paralel" cu cel vechi

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a recunoscut la Radio România, că noul Cod Civil conţine aspecte neclare. El şi-a exprimat însă convingerea că ele vor fi lămurite în timp prin practica judiciară.

Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, anul acesta, se va aplica în paralel cu cel vechi de procedură civilă, a precizat joi, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterii de prânz de la Radio România Actualităţi.

În ceea ce priveşte cea mai recentă variantă a codului de procedură civilă, reprezentantul guvernului şi-a exprimat speranţa că aceasta va putea fi aplicată de anul viitor.

"Iniţial, noi am gândit acest proces simultan, de a intra în operă cu Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă deodată, însă, dat fiind faptul că, în prezent, sistemul judiciar este aglomerat, ar reprezenta o presiune mult prea mare pe magistraţi să asimileze normativ, simultan atât Codul Civil, cât şi Codul de Procedură Civilă, ele pot fi aplicate şi separat."

"Noi avem în vedere ca această situaţie să fie temporară şi sunt convins că în anul viitor vom putea să punem în operă şi noul Cod de Procedură Civilă", a declarat Cătălin Predoiu.

Duminică, 02 Octombrie 2011 15:33 Published in Stiri

De la 1 octombrie a intrat în vigoare noul Cod Civil

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi că Noul Cod Civil va avea influenţă asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Noul Cod Civil este întocmit din 2009, însă guvernul a vrut să îl pună la lucru chiar de la acest sfârşit de an.

Noul Cod înlocuieşte vechea culegere de legi de mai bine de 100 de ani, efortul de cunoaştere va fi mare, dificil va şi pentru cetăţeni, însă greul revine magistraţilor şi celorlalţi actanţi.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă a declarat că Noul Cod Civil va avea influenţă asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

La momentul la care s-a decis ca data de intrare în vigoare a Codului Civil să fie 1 octombrie a fost o surpriză pentru magistraţi, pentru că iniţial, atunci când guvernul a venit cu proiectul de lege în parlament, şi pe parcursul lucrărilor în parlament, ideea centrală a fost ca acest Cod Civil să coreleze cu Codul de Procedură Civilă, spune Horaţius Dumbravă.

Preşedintele CSM spune că această corelaţie va fi una de fond şi de formă.

Sursa: romania-actualitati.ro si Foto: Romania Libera

Joi, 15 Septembrie 2011 22:10 Published in Dezbateri

Catedrala Mântuirii Neamului, un simbol al sufletului românesc

Intrucât o biserică ortodoxă este învelisul arhitectural al unui continut spiritual, si anume comuniunea oamenilor credinciosi cu Hristos - Capul Bisericii celei vii, "Acelasi ieri, astăzi si in veci" (Evrei 13,8), fiecare biserică ortodoxă trebuie să exprime eternitatea în timp, deci în fiecare veac.
Iar amprenta de veac se vede în ceea ce se aduce nou ca un reflex
si ca o ofrandă a veacului respectiv, nu numai privitor la materialele constructiei, ci si ca interpretare a spatiului sacru. ( Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)

Catedrala Mantuirii Neamului – Un dar al tau pentru eternitate!


Donează prin SMS
                                   SMS 857

Donează acum 2€ prin SMS

- cost 2€ / SMS. Disponibil în reţelele Vodafone, Cosmote şi Orange

 

Faceți o donație pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Cont BCR (ROL):
RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109
Sucursala Sector 4, București

Cont BCR (EUR):
RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111
Sucursala Sector 4, București

Cont BCR (USD):
RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110
Sucursala Sector 4, București


Sursa: catedralaneamului.ro

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Iunie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Vizitatori online

0 users and 22 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii