Administrator

Sâmbătă, 31 Martie 2012 13:05 Published in Stiri

Legea lustratiei este neconstitutionala

Curtea Constituţională a decis miercuri, 28 martie 2012, că Legea lustraţiei este neconstituţională. Se admite, astfel, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, anunţă Agerpres, citată de Hotnews.ro.

Pe 7 martie, ICCJ a decis în Secţiile Unite să sesizeze CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii lustraţiei. Consiliul Superior al Magistraturii s-a alăturat acestei poziţii. Secţiile Unite ale instanţei supreme au luat această hotărâre după ce au primit sesizări de la două asociaţii profesionale de magistraţi şi de la procurorul general al României.

Potrivit Hotnews, în motivarea deciziei, ICCJ preciza că Legea, în forma adoptată de Parlament după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale din 7 iunie 2010, în dezacord cu considerentele instanţei de contencios constituţional, instituie o sancţiune colectivă, bazată pe o formă de răspundere colectivă şi pe o culpabilizare generică, globală, a categoriei profesionale a procurorilor.

Sâmbătă, 24 Martie 2012 16:15 Published in Stiri

Romania trece la ora de vara - Ceasurile se dau inainte cu o ora

Nu uitati sa va dati ceasurile inainte cu o ora, in noaptea de sambata spre duminica si pregatiti-va pentru cea mai scurta zi din an, care va avea 23 de ore.
Romania trece la ora oficiala de vara, ceasurile urmand sa fie date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore.

Trecerea la ora de vara se aplica in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial pe perioada lunilor de vara.

Se trece la ora de vara - ce schimbari intervin

In noaptea de sambata 24 martie spre duminica 25 martie, se trece oficial la ora de vara, masura ce conduce la economisirea de energie electrica prin deplasarea acelor ceasornicului inainte cu o ora.

Joi, 22 Martie 2012 19:29 Published in Stiri

CSM a anuntat ce se intampla cu Codul de Procedura Civila

Consiliul Superior al Magistraturii a sustinut – pe parcursul anului trecut – prin comunicate publice si in cadrul dezbaterilor parlamentare care au avut loc in vederea aprobarii Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicarea a noului Cod civil, ca noul Cod civil si noul Cod de procedura civila, trebuie sa intre in vigoare la aceeasi data.

Dispozitiile art. 75 din proiectul Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila prevede ca data de intrare in vigoare a Codului de procedura civila data de 1 iunie 2012.

Totusi. parcursul celor doua legi de punere in aplicare a codurilor in materie civila a fost diferit, astfel ca s-a ajuns ca noul Cod civil sa intre in vigoare la data de 1 octombrie 2011, in timp ce Legea de punere in aplicarea a noului Cod de procedura civila se afla abia in dezbaterea primei camere a parlamentului.

Vineri, 16 Martie 2012 13:16 Published in Reportaje

Cand este solicitat si cand aveti nevoie de Cazierul Judiciar

Cazierul judiciar este solicitat persoanelor la angajarea pe post de gestionar.

Astfel, la angajarea gestionarilor este o conditie obligatorie solicitarea cazierului judiciar. Cazierul judiciar este util pentru acele posturi expuse urmatoarelor fapte:

- Infractiunile contra securitatii statului prevazute de art. 184-186 inclusiv, art. 196, art.207, art.209 alin. 1, 2, 3 inclusiv si art. 227.
- Infractiunea de omisiune prevazuta de art. 228 alin. 1, in cazul in care se refera la vreuna din infractiunile aratate mai sus.
- Infractiunile contra pacii si omenirii prevazute de art. 231 alin. 1, 2, 3, 4, 5 inclusiv.
- Delapidarea prevazuta de art. 236.
- Remuneratia injusta prevazuta de art. 240.
- Neglijenta in serviciu prevazuta de art. 242.
- Abuzul de serviciu prevazut de art. 245.
- Darea si luarea de mita prevazute de art. 250 si 251.

Sâmbătă, 10 Martie 2012 18:53 Published in Informatii Utile

Bancile sanctionate pentru clauze abuzive

Problema clauzelor abuzive ale băncilor dă de lucru instanţelor şi autorităţii de protecţie a consumatorilor. Băncile au primit amenzi în 2011 în valoare de 5,7 milioane de lei, informează ANPC, potrivit The Money Channel.

Din cele peste 3300 de reclamaţii înregistrate la oficiul pentru protecţia consumatorilor la adresa băncilor, pentru 10% au fost înaintate dosare către instanţele de judecată.

Conform Money.ro, în cursul anului 2011 au fost efectuate două controale tematice la nivel naţional privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2,8 mil. lei.

Referitor la reclamaţiile primite de la consumatori, în cursul anului 2011 au fost înregistrate peste 3.300 de reclamaţii în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de aproape trei milioane de lei.

Sâmbătă, 10 Martie 2012 18:10 Published in Informatii Utile

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a promulgat Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, 8 martie 2012, decretul pentrupromulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, arată Mediafax.

Am promulgat legea pentru combaterea violenţei în familie. Este cel mai serios mesaj (…) Aşa că nu o să mai fiţi bătute acasă de bărbaţi, dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare, să meargă la puşcărie”, a precizat Traian Băsescu.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari PDL, deputaţi ai minorităţilor naţionale, deputaţi UNPR şi un deputat PNL, a fost declarat adoptat tacit de Senat în 9 noiembrie 2010 şi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei abia în 5 decembrie 2011.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, în data de 28 februarie 2012, fiind înregistrate 166 voturi “pentru”, trei voturi “împotrivă” şi două abţineri.

Sâmbătă, 10 Martie 2012 15:27 Published in Stiri

Autostrada Soarelui: Tronsonul Cernavoda-Medgidia va fi deschis la vara

Tronsonul Cernavoda-Medgidia, al Autostrazii Soarelui, va fi dat in folosinta la vara, pe un singur fir.

In plus, constructorii au anuntat ca vor recupera intarzierile provocate de vremea nefavorabila si ca intreg tronsonul va fi dat in folosinta la inceputul anului 2013, potrivit Adevarul.

Astfel, soferii vor putea circula pe distanta de 26 de kilometri, intre Cernavoda si Medgidia, pe un singur fir. 

Deschiderea ar fi trebuit sa fie facuta in luna iunie, insa a fost amanata pentru sfarsitul lunii iulie.

Sâmbătă, 10 Martie 2012 15:02 Published in Stiri

Executarea silita a ratelor

 (1) In caz de neindeplinire a obligatiei de plata a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor.

(2) Aceasta suma se stabileste, in conditiile legii, pe baza unei expertize intocmite in conformitate cu metodologia de calcul aplicabila in cazul asigurarilor de viata, tinandu-se seama, printre altele, de ratele deja incasate de credirentier, de varsta si de starea acestuia. Cheltuielile expertizei sunt suportate de debirentier.
Executare_silita
(3) Dupa ce a fost obtinuta in urma vanzarii bunurilor debirentierului, suma se consemneaza la o institutie de credit si va fi platita credirentierului cu respectarea cuantumului si scadentelor convenite prin contractul de renta viagera.

(4) Daca debirentierul intra in lichidare, credirentierul isi poate realiza dreptul la renta inscriind in tabloul creditorilor o creanta al carei cuantum se determina potrivit alin. (2).

Marţi, 06 Martie 2012 11:05 Published in Stiri

Programul “Rabla 2012” va fi demarat in trei saptamani. Afla ce modificari aduce noua etapa

Guvernul va menţine prima de casare a maşinilor vechi, acordată prin programul "Rabla", la 3.800 lei, dar va limita bugetul total la 114 milioane lei, cu mult sub fondurile alocate anul trecut, pentru scoaterea din uz a maximum 30.000 autovehicule.

Bugetul ar putea fi suplimentat ulterior, "în funcţie de cum evoluează piaţa", a afirmat Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.
Guvernul estimează că noua etapă a programului va începe peste aproximativ trei săptămâni.

Duminică, 04 Martie 2012 20:48 Published in Stiri

Judecatorii, procurorii, grefierii, executorii, avocatii, notarii publici, consilierii juridici si practicienii in insolventa nu pot cumpara drepturi litigioase, art. 165 3 Cod civil

Sub sanctiunea nulitatii absolute, judecatorii, procurorii, grefierii, executorii, avocatii, notarii publici, consilierii juridici si practicienii in insolventa nu pot cumpara, direct sau prin persoane interpuse, drepturi litigioase care sunt de competenta instantei judec atoresti in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea (art. 1653 alin. (1) Cod civil).
 
Situatie 1. Notarul, care isi are sediul profesional in Ploiest i, doreste sa cumpere un imobil asupra caruia mai multe persoane revendica un drept de proprietate, cazul fiind de competenta Tribunalului Ploiesti.
 
In acest caz intervine interdictia prevazuta de art. 1653 alin. (1) Cod civil, notarul neputand dobandi dreptul de proprietate decat dupa finalizarea litigiului.
 
Solutie: Interdictia priveste vanzarea -cumpararea dreptului litigios, insa nu si promisiunea de vanzare-cumparare a bunului care face obiectul litigiului . Astfel ca incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare este valabila, urmand ca dreptul de proprietate sa fie transmis dupa finalizarea litigiului.

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Aprilie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Vizitatori online

0 users and 21 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii