Scris de  Administrator 04 Ianuarie 2012 Published in Dezbateri

Sanctiuni mai aspre in viitorul Cod Rutier

Rate this item
(4 voturi)
Noul Cod Rutier 2012 Noul Cod Rutier 2012

Pedepsele contravenţionale pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului vor creşte. Perioada de suspendare a permisului de conducere va fi majorată, în acest caz, de la 90 la 120 de zile.

Numărul accidentele rutiere cu consecinţe grave, în urma cărora au rezultat fie decesul fie rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, înregistrează pentru al treilea an consecutiv scăderi semnificative, spune comisarul-şef Paul Toma din Serviciul Legislaţie al IGPR.

Poliţia, prin ministerul de interne, a propus parlamentului modificarea unor articole ale Codului Rutier, printre cele mai importante fiind reducerea gradului de alcoolemie în sânge de la 0,8 grame pe litru la 0,5 grame pe litru.

Toate aceste iniţiative sunt la încă la nivel de propunere, parte din ele fiind deja discutate pe larg în comisiile de specialitate, ultima fiind comisia juridică a camerei deputaţilor.

Potrivit comisarului-şef Paul Toma, această propunere aliniază legislaţia României cu cea a unor ţări europene precum Germania, Franţa şi Austria.

Se propune reducerea pragului de alcoolemie, nivelul dintre pragul faptei contravenţionale şi răspunderea penală.

Toate aceste propuneri inclusiv cea privitoare la gradul alcoolemiei vor intra în vigoare doar după ce vor fi aprobate în parlament şi apoi promulgate de către preşedintele statului.

Printre noile propuneri se regăseşte şi înăsprirea pedepselor din punct de vedere contravenţional pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului.

Astfel se prevede o majorare a perioadei de suspendare a permisului de conducere şi a dreptului de a conduce, de la 90 la 120 de zile.

Pentru şoferii care conduc sub influenţa alcoolului, e vorba de valoarea contravenţionala a alcoolemiei.

De asemenea se prevede ca în aceste cazuri să nu mai fie permişă reducerea perioadei de suspendare.

Ca o noutate s-a propus ca după exirarea perioadei suspendării exercitării dreptului de a conduce, titularul să prezinte un document din care să rezulte că este apt medical şi psihologic de a conduce un vehicul pe drumurile publice.

În caz contrar perioada de suspendare se va majora până la prezentarea unui asemenea document.

În prezent legislaţia românească prevede ca în cazul în care titularul permisului a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru comiterea unei infracţiuni în regimul circulaţiei, permisul de conducere să se anuleze.

Legislaţia mai prevede ca titularul permisului poate să solicite redobândirea unui asemenea document după o perioadă de un an de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care a fost condamnat cel în cauză, situaţie în care s-a propus ca perioada să fie majorată în funcţie de pedeapsa stabilită de instanţă, la o perioadă între 3 şi 5 ani.


Sursa: romania-actualitati.ro
Foto: groapacuprosti.ro

Avocat Bucuresti
Last modified on Miercuri, 04 Ianuarie 2012 14:23
Login to post comments

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Vizitatori online

0 users and 52 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii